Lage btw-tarief van 6% naar 9%?

De nieuwe regering wil het verlaagde btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Dat is nodig om de verlaging van de tarieven in de inkomstenbelasting te compenseren.De verhoging maakt echter niet alleen de dagelijkse boodschappen duurder, maar ook veel diensten. De voorgenomen maatregel heeft bovendien niet alleen verstrekkende gevolgen voor de portemonnee van burgers, maar ook voor u als ondernemer.

Welke goederen en diensten?

Er zijn veel goederen die duurder worden door de btw-verhoging. Naast de eerste levensbehoeften, worden bijvoorbeeld ook duurder boeken, papieren bladen zoals kranten en tijdschriften, maar ook medicijnen en hulpmiddelen, kunst en antiek. Naast veel goederen worden ook veel diensten duurder. Denk hierbij aan kappersdiensten, reparatie van (elektrische) fietsen, schoenen en lederwaren of van kleding en huishoudlinnen. Maar ook isoleer-, schilder- en stukadoorswerkzaamheden aan en behangen van woningen ouder dan 2 jaar en het schoonmaken van woningen (ook woningen jonger dan 2 jaar) wordt duurder, net als het bieden van logies en/of kampeergelegenheid, cultuur en recreatie en het gelegenheid geven tot  sportbeoefening, zwemmen en saunabezoek en de toegang tot sportwedstrijden. Tot slot noemen we het personenvervoer en het opleveren van goederen waarvoor de opdrachtgever de grondstoffen heeft geleverd, zoals het opkweken van planten en groenten en het opfokken van dieren.

Gevolgen btw-verhoging

Als de tariefverhoging doorgaat, dan heeft dat de nodige impact op de administratie van heel veel ondernemers. Ten eerste moet u uw administratieve systemen en procedures tijdig (laten) aanpassen, zodat u zonder problemen kunt overgaan op het hogere tarief. De btw-verhoging is daarnaast kostprijsverhogend als u geheel of gedeeltelijk vrijgestelde prestaties verricht en u dus in zoverre de aan u in rekening gebrachte btw niet in aftrek kunt brengen. Wellicht dat u investeringen nog naar voren kunt halen. Ondernemers die btw-belasteprestaties verrichten, zullen wellicht alsnog 3% extra btw moeten factureren aan hun afnemers in het geval de betreffende prestatie pas na de inwerkingtreding van de tariefsverhoging wordt afgerond.

Tip!

Alle ondernemers en particulieren doen er verstandig aan om de btw-factuur die zij na invoering van de btw-verhoging ontvangen, goed te controleren op de juistheid van het toegepaste btw-percentage.